Střední škola a Střední odborné učiliště v Praze 9 se řadí mezi přední gastronomické školy v Praze. Svým studentům nabízí vzdělání v oboru gastronomie a vede je k úspěchům na evropských kuchařských soutěžích. V roce 2019 pořádala Asociace kuchařů a cukrářů soutěž „Kuchař roku 2019 ve společném stravování“. V kategorii nejatraktivnější pokrm ve středních školách vyhráli právě studenti této školy, kteří připravili Italskou focacciu s krůtím sous-vide, grilovaným kukuřičným klasem, a pečenými grenaillemi a zaujali porotu originalitou pokrmu a zejména dokonalým profesionálním provedením a v konkurenci desítek soutěžících ze všech koutů naší republiky obsadili první místo.
Hvězdný výsledek v této soutěži jasně dokazuje, že investice čakovické gastronomické školy do osobnostního rozvoje kuchařů, do nejnovějších gastronomických technologií a zejména důvěra v profesionální a kreativní dovednosti gastronomických odborníků je cestou, jak být stabilně na špičce v oboru. Kromě oboru gastronomie mohou studenti na této střední odborné škole a učilišti studovat obor práce ve stravování, kuchař – číšník, ale také si mohou zvolit nástavbové studium podnikání. Ve všech oborech škola dbá na propojení teorie a praxe, vede studenty k tomu, aby své znalosti uměli uplatnit i v praxi a byli co nejlépe připravení na nástup na trh práce.
Mimo tohoto zaměření nabízí také uchazečům vzdělávání v ojedinělém oboru (a to nejen v ČR, ale i v rámci EU) „Chovatel cizokrajných zvířat“. Tento obor středního vzdělávání s maturitní zkouškou je určen pro uchazeče s hlubokým zájmem o chov zvířat. Absolvent se uplatní zejména jako chovatel, ošetřovatel a odborný pracovník v zoologických zahradách, zájmových chovech a jiných podnicích chovajících cizokrajná zvířata. Teoretická výuka probíhá na SOŠ a SOU. Odborný výcvik probíhá především v ZOO Praha.